Blogi

Lauantai, Helmikuu 20, 2021, 21:14

Tämä oli kysymys, johon törmäsin muutamia vuosia sitten, kuin olin pitämässsä luentoa yrittäjyydestä ammattikorkeakoulun liiketalouden alan opiskelijoille. Olin silloin vasta perustamassa yritystäni Yoga Feenixiä. Olin toki ollut yrittäjänä aiemminkin reilu neljä vuotta kauneudenhoitoalalla. Olin kokenut yrittämisen haasteet, sudenkuopat, mutta myös onnistumisen elämykset.

Mitä on menestys?

"Olen aamulla syönyt aamiaisen, minulla on vaatteet päälläni ja katto pääni päällä, eli koen olevani fyysisesti hyvinkin elossa", vastasin opiskelijan kysymykseen. Aloin myös pohtimaan, mitä tarkoittaa menestys kenellekkin. Mitä sana "menestys" pitää sisällään? Koetko sinä olevasi menestynyt? Elätkö tasapainoista ja onnellista elämää omien arvojesi mukaan? Opiskelijan esittämä kysymys varmaan tarkoitti, voiko joogaa opettamalla rakentaa kannattavaa liiketoimintaa, kasvattaa taloudellista varautta ja tulla rikkaaksi? Onko rikkaaksi tuleminen ja pankkitilin säästöjen kartoittaminen sitten elämän tärkein asia? Onko se menestystä? 

Sitten kun saan tarpeeksi rahaa ostan uusen asunnon. Sitten kun saan unelmieni työpaikan, olen onnellinen.... moni elää "sitku" elämää. Me kuvittelemme, että raha, maine ja mammona teksisivät meistä vauraita ja menestyneitä. Onko se näin? Eikö elämä ja onni ole tässä hetkessä. Jokainen hengenveto on lahja!

Tekemättömyyden tärkeä merkitys

Eikö menestys ole sitä, että voit hyvin juuri nyt. Rakastat sitä mitä teet. Koet innostusta, inspiroitumista ja kiitollisuutta jokainen päivä. Elämä ei ole silloin suorittamista, eikä raha ole ainut motivaatio, mikä palkitsee ja puskeee eteenpäin. Itselleni jooga on ollut tätä jo vuosia, suuri kiitollisuuden lähde! Vaikka vuosiansioini ovat enää puolet siitä, mitä aikoinaan "kultavuosina" tienasin lentoyhtiön turvakouluttaja ja esimiehenä, en haikaile enää menneeseen. Silloinkin rakastin työtäni, mutta välillä vuorotyö toi paineita, stressiä ja omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimen tuli todella tärkeäksi. 

Nykyään tunnen olevani tasapainossa ja linjassa oman itseni kanssa. Tiedän mitä haluan. Vapaa-ajalla ja tekemättömyydellä on myös tärkeä arvo. Se on lantin toinen puoli. Välillä ohjaan tapahtumissa ja joogaretriiteissä pitkiä päiviä ja useampia tunteja peräkkäin, kuitenkin aina huolehdin omasta palautumisesta. Itselleen pitää antaa aikaa, osata rentoutua ja olla armollinen. Se onkin asia, mitä asiakkailleni opetan ja uskon, että siinä on syy joogan suoreen suosioon. Opetella olemaan läsnä. Joogahan ei ole pelkkää fyysistä liikettä, vaan myös hengittämiseen keskittymistä, läsnäoloa ja meditaatioharjoituksia. Mikä onkaan parasta joogatunnin fyysisen osuuden jälkeen: Levätä savasana asanassa ja tuntea kehon ja mielen tasapaino, täydellinen harmonia ja olla elossa, joka solulla. Itselleni jooga ei ole pelkästään työ, vaan kokonaisvaltainen tapa elää. 


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
"Minun kotini on maailma, kattoni on taivaankansi ja lattiani äitimaa. Et voinutkaan rakentaa muureja ympärilleni. Minun siipeni kantavat, sydämeni laulaa vapauden laulua ja minun täytyy jatkaa matkaa....
Hyväsi rakkaani, hyvästi!"


Tanja -Reissunaisen siivillä