Blogi

Torstai, Joulukuu 16, 2021, 07:23

Myönnän, olen halailija! Tykkään halailla, koskettaa, antaa ja ottaa vastaan kosketusta. Aikana, mitä nyt eletään halailusta on tullut luxusta, mitä voi toteuttaa vain perheen sisällä sekä sielullisesti läheisien ystävien kanssa. Halaan lastani ja koiraani päivittäin, äitini saa aina halauksen tavatessamme ja mikä onkaan ihanampaa, kun kääriytyä rakkaani kainaloon ja nauttia kiireettömästä olemisesta. Läheisyys ja kosketuksen voima ovat parasta rentoutumista.

Toisen ihmisen koskettaminen tuo lämpöä, lohdutusta,  turvallisuutta ja rauhoitaa sekä kehoa että mieltä. Kosketus lisää tunnetusti mielihyvähormonien määrää kehossamme. Oksitosiini ja serotoniini vaikuttavat aivokemiaan vähentäen ahdistusta, laskevat sykettä, tasaavat verenpainetta ja kohottavat immuniteettia. Kuinka tärkeitä asioita hyvinvointimme kannalta. Lämmin, avoimin sydämin annettu halaus, on toisesta välittämistä. Meidät on kohdattu, hyväksytty ja olemme tärkeitä.

Milloin sinua on halattu? Milloin olet halannut lähimmäistäsi? Vastasyntyneet vauvat ja eläinlapset elävät kosketuksesta. Vaikka vauvaa ruokitaan ja hoidetaan, on vanhemman lämmin ja rakastava syli puoliruokaa ja tärkeää lapsen kehityksen kannalta.

Ollessani joogaopettaja koulutuksessa, teimme myös tantrisia läheisyys harjoituksia, joissa kosketus oli suuressa merkityksessä. "Love shower", suomennettuna rakkaussuihku oli suosikkini! Neljän hengen ryhmissä yksi jäsenistä seisoi keskellä silmät suljettuina ja keskittyi toisten antamaan kosketukseen ja silitykseen. Ryhmässä annettu kosketus oli täysin pyyteetöntä, rakastavaa ja hyväksyvää. Kokemus oli huikea ja kyyneleet virtasivat liikutuksesta. Olen riittävä omana itsenäni ja rakastettava juuri tällaisena kuin olen!

Joulu on perinteisesti yhteistä aikaa perheen ja suvun kesken. Yhdessä olemista ja läheisyyttä. Voidaanko tässä ajassa olla yhdessä? Saako halata? Saako koskettaa? Kuten me kaikki olemme huomanneet, etteivät koronarokotteet anna täydellistä suojaa tartunnalta, eivätkä estä taudin tartuttamista muhin. Rokotestatus ei tuonutkaan turvallisuutta, mitä oletimme sen tekevän.

Mitäpä jos kaikki voisivat pika testauttaa itsensä ennen yhteiseen joulupöytään saapumista? Niin rokotetut, rokottamattomat ja taudin jo sairastaneet. Sotakirveet ja mielipide erot asioista voitaisiin jouluksi unohtaa ja keskityttäisiin yhdessäoloon, välittämiseen ja toisten huomioimiseen. Ja ennen kaikkea muistettaisiin halata ja koskettaa. Me olemme yhtä!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
"Minun kotini on maailma, kattoni on taivaankansi ja lattiani äitimaa. Et voinutkaan rakentaa muureja ympärilleni. Minun siipeni kantavat, sydämeni laulaa vapauden laulua ja minun täytyy jatkaa matkaa....
Hyväsi rakkaani, hyvästi!"


Tanja -Reissunaisen siivillä