Blogi

Torstai, Joulukuu 16, 2021, 07:23 | Ei kommentteja »

Myönnän, olen halailija! Tykkään halailla, koskettaa, antaa ja ottaa vastaan kosketusta. Aikana, mitä nyt eletään halailusta on tullut luxusta, mitä voi toteuttaa vain perheen sisällä sekä sielullisesti läheisien ystävien kanssa. Halaan lastani ja koiraani päivittäin, äitini saa aina halauksen tavatessamme ja mikä onkaan ihanampaa, kun kääriytyä rakkaani kainaloon ja nauttia kiireettömästä olemisesta. Läheisyys ja kosketuksen voima ovat parasta rentoutumista.

Toisen ihmisen koskettaminen tuo lämpöä, lohdutusta,  turvallisuutta ja rauhoitaa sekä kehoa että mieltä. Kosketus lisää tunnetusti mielihyvähormonien määrää kehossamme. Oksitosiini ja serotoniini vaikuttavat aivokemiaan vähentäen ahdistusta, laskevat sykettä, tasaavat verenpainetta ja kohottavat immuniteettia. Kuinka tärkeitä asioita hyvinvointimme kannalta. Lämmin, avoimin sydämin annettu halaus, on toisesta välittämistä. Meidät on kohdattu, hyväksytty ja olemme tärkeitä.

Milloin sinua on halattu? Milloin olet halannut lähimmäistäsi? Vastasyntyneet vauvat ja eläinlapset elävät kosketuksesta. Vaikka vauvaa ruokitaan ja hoidetaan, on vanhemman lämmin ja rakastava syli puoliruokaa ja tärkeää lapsen kehityksen kannalta.

Ollessani joogaopettaja koulutuksessa, teimme myös tantrisia läheisyys harjoituksia, joissa kosketus oli suuressa merkityksessä. "Love shower", suomennettuna rakkaussuihku oli suosikkini! Neljän hengen ryhmissä yksi jäsenistä seisoi keskellä silmät suljettuina ja keskittyi toisten antamaan kosketukseen ja silitykseen. Ryhmässä annettu kosketus oli täysin pyyteetöntä, rakastavaa ja hyväksyvää. Kokemus oli huikea ja kyyneleet virtasivat liikutuksesta. Olen riittävä omana itsenäni ja rakastettava juuri tällaisena kuin olen!

Joulu on perinteisesti yhteistä aikaa perheen ja suvun kesken. Yhdessä olemista ja läheisyyttä. Voidaanko tässä ajassa olla yhdessä? Saako halata? Saako koskettaa? Kuten me kaikki olemme huomanneet, etteivät koronarokotteet anna täydellistä suojaa tartunnalta, eivätkä estä taudin tartuttamista muhin. Rokotestatus ei tuonutkaan turvallisuutta, mitä oletimme sen tekevän.

Mitäpä jos kaikki voisivat pika testauttaa itsensä ennen yhteiseen joulupöytään saapumista? Niin rokotetut, rokottamattomat ja taudin jo sairastaneet. Sotakirveet ja mielipide erot asioista voitaisiin jouluksi unohtaa ja keskityttäisiin yhdessäoloon, välittämiseen ja toisten huomioimiseen. Ja ennen kaikkea muistettaisiin halata ja koskettaa. Me olemme yhtä!


Lauantai, Helmikuu 20, 2021, 21:14 | 1 Kommentti »

Tämä oli kysymys, johon törmäsin muutamia vuosia sitten, kuin olin pitämässsä luentoa yrittäjyydestä ammattikorkeakoulun liiketalouden alan opiskelijoille. Olin silloin vasta perustamassa yritystäni Yoga Feenixiä. Olin toki ollut yrittäjänä aiemminkin reilu neljä vuotta kauneudenhoitoalalla. Olin kokenut yrittämisen haasteet, sudenkuopat, mutta myös onnistumisen elämykset.

Mitä on menestys?

"Olen aamulla syönyt aamiaisen, minulla on vaatteet päälläni ja katto pääni päällä, eli koen olevani fyysisesti hyvinkin elossa", vastasin opiskelijan kysymykseen. Aloin myös pohtimaan, mitä tarkoittaa menestys kenellekkin. Mitä sana "menestys" pitää sisällään? Koetko sinä olevasi menestynyt? Elätkö tasapainoista ja onnellista elämää omien arvojesi mukaan? Opiskelijan esittämä kysymys varmaan tarkoitti, voiko joogaa opettamalla rakentaa kannattavaa liiketoimintaa, kasvattaa taloudellista varautta ja tulla rikkaaksi? Onko rikkaaksi tuleminen ja pankkitilin säästöjen kartoittaminen sitten elämän tärkein asia? Onko se menestystä? 

Sitten kun saan tarpeeksi rahaa ostan uusen asunnon. Sitten kun saan unelmieni työpaikan, olen onnellinen.... moni elää "sitku" elämää. Me kuvittelemme, että raha, maine ja mammona teksisivät meistä vauraita ja menestyneitä. Onko se näin? Eikö elämä ja onni ole tässä hetkessä. Jokainen hengenveto on lahja!

Tekemättömyyden tärkeä merkitys

Eikö menestys ole sitä, että voit hyvin juuri nyt. Rakastat sitä mitä teet. Koet innostusta, inspiroitumista ja kiitollisuutta jokainen päivä. Elämä ei ole silloin suorittamista, eikä raha ole ainut motivaatio, mikä palkitsee ja puskeee eteenpäin. Itselleni jooga on ollut tätä jo vuosia, suuri kiitollisuuden lähde! Vaikka vuosiansioini ovat enää puolet siitä, mitä aikoinaan "kultavuosina" tienasin lentoyhtiön turvakouluttaja ja esimiehenä, en haikaile enää menneeseen. Silloinkin rakastin työtäni, mutta välillä vuorotyö toi paineita, stressiä ja omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimen tuli todella tärkeäksi. 

Nykyään tunnen olevani tasapainossa ja linjassa oman itseni kanssa. Tiedän mitä haluan. Vapaa-ajalla ja tekemättömyydellä on myös tärkeä arvo. Se on lantin toinen puoli. Välillä ohjaan tapahtumissa ja joogaretriiteissä pitkiä päiviä ja useampia tunteja peräkkäin, kuitenkin aina huolehdin omasta palautumisesta. Itselleen pitää antaa aikaa, osata rentoutua ja olla armollinen. Se onkin asia, mitä asiakkailleni opetan ja uskon, että siinä on syy joogan suoreen suosioon. Opetella olemaan läsnä. Joogahan ei ole pelkkää fyysistä liikettä, vaan myös hengittämiseen keskittymistä, läsnäoloa ja meditaatioharjoituksia. Mikä onkaan parasta joogatunnin fyysisen osuuden jälkeen: Levätä savasana asanassa ja tuntea kehon ja mielen tasapaino, täydellinen harmonia ja olla elossa, joka solulla. Itselleni jooga ei ole pelkästään työ, vaan kokonaisvaltainen tapa elää. 


Tiistai, Tammikuu 19, 2021, 10:08 | Ei kommentteja »

Muutoksia, epävarmuutta ja vastoinkäymisiä. Sitä oli vuosi 2020 ja samoilla ajatuksilla ja tuntemuksilla mennnään nyt vielä, toistaiseksi tammikuussakin, vaikka onneksi rokotukset ovat tuoneet valoa tunnelin päähän. Mitä tapahtuu ensi kuussa, ensi vuonna, ollaanko koronakurimus nujerrettu ja palattu "normaaliin" elämään? Sitä ei kukaan tiedä, siksi tässä ajassa itselleni on hetkessä elämisen jalo taito ollut korvaamaton stressin lievittäjä ja mielen rauhoittaja.

Vuosi sitten olin kirjoittanut kalenteriini marraskuun kohdalle "Tantra Teacher Training in Samma Karuna, Thailand". Kuten arvata saattaa, Thaimaahan ei voinut lähteä ja koulutus siirrettiin Kreikkaan. Muutama viikko ennen matkalle lähtöä Samoksen saarella tapahtui maanjäristys ja koulutus siirrettiin pienelle Ikaroksen saarelle. Ikaros oli säästynyt toistaseksi täysin koronatartunnoilta. Pari päivää ennen lähtöäni Kreikkaan asetettiin koronasulku ja koutus peruttiin viime hetkellä. Matkalaukut olin jo pakannut, koronatesteissä olin käynyt ja kaikki paperityö matkustusluvan saamiseksi oli valmiina. Mukaan oli lähdössä myös joogamatto sekä videokamera etätuntien pitämistä varten. Illalla mietin mitä teen ja aamulla tein päätöksen, että lähden matkaan!

Ateenan hiljaisuudessa

Ennen lähtöäni mietin, että pahimmassa tapauksessa viiruksen voin saada Suomessakin. (Ja kovalla rytinällä korona täällä kotimaan kamaralla matkani aikani viidessä viikossa levisikin). Ikaroksen saarelle ei mennyt lentoja kuin pari kertaa viikossa, joten viikonlopun jouduin viipymään Ateenassa. Majoittuessani pieneen hotelliin Akropoliskukkulan läheisyyteen, ystävällinen hotellivirkailija kysyi saapuessani, tiedänkö, että Kreikka on lockdownissa. Ulkonaliikkumisrajoitus on ilta 9 ja aamu kuuden välillä, maskipakko sisä- että ulkotiloissa (sakkorangaistus 300€, jos liikkuu ilman maskia), kaikki paikat suljettu (paitsi apteekit ja ruokakaupat) ja ainoastaan joistakin ravintolaista saa take away-ruokaa.

Istuskelin hotellini parvekkeella kirjaa lukien, sekä kävelin pitkiä kävelylenkkejä puistoissa ja kaupungilla. Ihmisiä oli paljon ulkoilemassa auringoisena lauantaipäivänä, mutta tuntui kuin suruharso olisi verhonnut historiallisen ja eläväisen kaupungin hiljaisuudellaan ja pelkoenergialla. Sunnuntai aamuna matkani jatkui Ikaroksen saarelle. Lentokentällä oli hiljaista kuin huopatossutehtaalla ja epäillin jo hetken, onko koko kone lähdössä? Lähtihän se, ihan aikataulussa, minä ja kolme muuta matkustajaa.

Etätöitä ja läsnäoloa

Koneen kaartaessa Ikaroksen saarelle mielessäni läikkyi ilo ja kiitollisuus. Autenttisessa, pienessä Kreikkalaiskylässä keho, mieli ja sielu sai levätä. Sain vuokrattua pienen huoneiston tailtijaresidenssistä, korkean mäen päältä, josta avautui kauniit näköalat Ikarian lahdelle. Saarella koin täydellistä eristäytymistä, joka teki hyvää. En avannut televisioita, en radioita ja lähes unohdin koko koronan, koska en seurannut uutisia. Valmistin itselleni ruokaa paikallisista, tuoreista kasviksista, söin mehukkaita hedelmiä ja Kreikkalaisia herkkuja. Etätöitä, meditointia, joogaa, lukemista, kirjoittamista ja pieniä omatoimiretkiä saarta tutkien. Jos olisin luovuttanut ja antanut pelon vaikuttaa päätökseeni, en ehkä koskaan olisi löytänyt näin valloittavaa, kaunista ja rauhoittavaa paikkaa. Elämä on ihmeellistä! Ja elämä on tässä ja nyt!

"Jokainen aamu herätessäsi, voit päättää näetkö ympärilläsi ongelmia vaiko ratkaisuja".


Keskiviikko, Huhtikuu 29, 2020, 20:55 | Ei kommentteja »

Koronaepidemia on muuttanut maailmaa ja tulee muuttamaan myös meidän suhtautumistamme ympäristöön, toisiimme ja itseemme. Muutokset ovat väistämättömiä ja muutoksia tarvitaan, kun luodaan uutta. Myös meidän mieli muovaa ja muuttaa ajatteluamme ja tapaaamme toimia. Mieltä voi harjoittaa ja rauhoittaa meiditaatioharjoituksien avulla.

Pysähtyminen ja omassa sisäisessä tilassa oleminen on monesti pelottavaa. Silloin kun elämme aistiemme, halujemma ja tunnetilojemme vietävissä oman sisäisen äänen kuuntelu on haastavaa. Moni pelkää oman autenttisen itsensä kohtaamista, kuka minä todella olen? Oman itsensä löytäminen vaatii myös rikkinäisyyden, heikkouksien ja keskeneräisyyden tunnistamista, myöntämistä ja hyväksymistä. Kukaan meistä ei ole superihminen, vaan meillä kaikilla on omanlainen kasvutarina ja polku kuljettavana.

Koroaepidemia pakottaa pysähtymään

Kotikaranteenissa oleminen on toisille tervetullut hengähdystauko hektisessä elämässä. Toisille se on taas yhtä piinaavaa tuskaa, yksinoloa ja kärsimystä. Tunnetilat saattavat täyttää mielemme täysin. Pelko, oman itsemme tai lähimmäisemme sairastumisesta, huoli toimeentulosta, epävarmuus koko elämämme olemassaolosta ja merkityksestä. Kauanko tämä tilanne kestää? Uskallanko suunnitella elämääni eteenpäin? Nämä ja monet muut kysymykset tukahduttavat mielemme, tuoden tilalle ahdistusta, kireyttä ja henkistä pahoinvointia - globaalin uhan tuomaa tunnelastia.

Suojele mieltäsi ja keskity positiivisiin energioihin

Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon me otamme vastaan aistiärsykkeitä ja negatiisita energiaa. Oman mielen suojeleminen on tällaisena aikana tärkeämpää kuin koskaan. Kaikkia ikäviä uutisia ei ole pakko lukea, jokaista TV-lähetystä ei ole pakko katsoa ja voimme myös tehdä valintoja minkälaisessa soisiaalisen median ympäristössä haluamme olla. Työ, esimerkiksi hoitoallla, ei anna vaihtoehtoja ja voikin herkälle ihmiselle olla hyvinkin haastavaa. Pelon energiassa eläminen sairastuttaa ja vie voimia.

Ajoittainen digipaasto tekee varmasti jokaiselle hyvää. Luonnossa oleminen ja läsnäolon tilaan pyrkiminen rauhoittaa myös hermostoa, laskee stressihormonien määrää kehossamme ja ravitsee meitä. Tee iloa ja onnellisuutta tuottavia asioita! Kuuntele hyvää musiikkia, tanssi, liiku ja nauti. Tee jotain luovaa, johon voit aivan täysin uppoutua. Kirjoita, maalaa, tee käsitöitä, rakentele, leivo, remontoi, kokkaile....  Ennen kaikkea nauti tekemästäsi ja koe iloista inspiroitumista!

Meditoi ja anna itsellesi lupa pysähtyä hetkeen

Oli mielesi sitten innostunut ja inspiroitunut tai ahdistuneen kuormittunut, sillä ei ole merkitystä kun aloitat meditaatioharjoituksen. Ihan alkuun kannattaa itseään muistuttaa, että miten ikinä meditaatioharjoitus "onnistuu" sillä ei ole väliä. Paras tapa suhtautua harjoitukseen, on vain pyrkiä olemaan hetkessä ilman mitään suorittamista, keksittyä oman olemisen tilaan, hengitykseen ja läsnäoloon. Ottaa rohkeasti vastaan, mitä harjoitus milloinkin tuo.

Me ollaan osa kokonaisuutta!

Meditaation syvimmän olemuksen oivaltaminen on tietoisuuden ja kokonaisuuden ymmärtämistä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ajatukset muokkaavat meidän tapaamme toimia, nähdä, kokea, aistia elämää ja maailmaa ympärillämme. Ajatukset luovat meidän todellisuuden ja ajatuksilla on valtava voima. Se, keskitymmekö koronakriisin keskellä pelkoon, epävarmuuteen ja negatiivisuuden tunteisiin, saa meidän sisäisen pessimistisen olemisen tilan lisääntymään. Jos taas keksitymme kaikkein vaikeimpinakin hetkinä kiitollisuuteen, positiivisuuteen ja pidämme yllä toivoa, uskoa ja rakkaudellisuutta, me varmasti saadaan eteenpäin vieviä voimavaroja selviytyä elämäämme tulevista kriiseistä ja vastoinkäymisistä. Me voimme valita tapaamme ajatella ja pyrkiä luottamaan omaan sisäiseen voimaan ja viisauteen!


Maanantai, Maaliskuu 23, 2020, 12:37 | Ei kommentteja »

Kaikesta huolimatta ja ehkä juuri siksi, tämä aika opettaa meille hetkessä elämisen taitoa. Kuten itselläni, pienyrittäjänä, kalenteri on lähes tyhjä ja huoli toimeentulosta hiipii väistämättä mieleen. Moni muu yrittäjä on samassa tilanteessa, useat töissä olevista ovat lomautettuja tai iritisanottuja. Elämä ja arki on muuttunut. Pakollinen irtautuminen "oravanpyörästä" tuokin aikaa, aikaa ajatella ja tehdä joitain muuta.

Kiitollisuus tässä hetkessä!

Itse aloitin aamuni kiitollisuusmeditaatiolla. Kiittää voi pienistä asioista tämän kriisin keskellä. Kiitos, että olen terve, minulla on katto pään päällä ja voin nauttia ravitsevan aamiaisen. Kiitos, että minulla on ihana, pieni koira kaverina hiihtolenkillä kevätauringon piristäessä kummasti mieltäni. Kiitos, että mieleni täyttyy uusista ideoista ja suunnitelmista, miten voisin toteuttaa työtäni myös tämän haastavan kevään aikana. Päivä kerrallaan, hetki kerrallaan, rohkeasti ja luottavaisesti kohti muutoksia.

"On vain kaksi päivää vuodessa, kun emme voi tehdä mitään. Toisen nimi on eilinen ja toisen huominen, mutta tänään, tänään on se päivä, kun voimme iloita, seikkailla ja rakastaa!"

-Dalai Lama-

 


Keskiviikko, Maaliskuu 18, 2020, 06:13 | Ei kommentteja »

Elämme poikkeuksellista aikaa. Maailman myllerykset ja koronaviruksen aiheuttamat muutokset elämässämme eivät voi olla vaikuttamatta meihin. Pelon tunne jäytää mieltämme. Sairastunko minä, sairastuuko lähimmäisemme, miten käy työpaikkani, yritykseni, miten elämmme tulee muuttumaan? Pelon tunne tuo kysymyksiä ilman vastauksia.

Onko tämä koronaa vai flunssaa?

Viikko sitten olin sairaana. Tauti alkoi väsymyksen tunteena, lihassärkynä ja energiani oli täysin kadonnut. Kurkku oli kipeä, olo tukkoinen ja vetämätön. Kävin lääkärissä ja sain antibiootit poskiontelontulehdukseen. Kysyin lääkäriltä, voisiko tämä olla koronavirusta? Ei voida tietää, oli vastaus. Testejä ei tehdä kuin riskiryhmään kuuluville, joten jäin epätietoisuuden valtaan. Viikonloppuna olo paheni, kuume nousi ja keuhkoihin sattui. Yöllä heräilin, kun en löytänyt asentoa missä olisi helpointa hengittää. Palleassa tuntui raskaalta ja olo oli kuin huohottavalla kultakalalla kuivalla maalla. Päänsärkyyn otin särkylääkettä ja yritin vain levätä.

Sunnutai-iltana tunsin paranemisen merkkejä ja tänään olo on jo lähes normaali. Pelon tunne väistyi ja tunnen suunnatonta kiitollisuutta. Terveys! Terveys on elämässämme tärkeintä. Siitähän tässä kaikessa on kyse. Poikkeusolot, missä nyt elämme, on asetettu suojataksemme ihmisten terveyttä. Liikkumisen rajoittamiset, koulujen sulkemiset ja julkisien palveluiden supistamisella pyritään pitämään kansalaiset terveinä. 

Pidä huolta itsestäsi ja muista!

Presidentti Sauli Niinistön sanoin: "Otetaan fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä" on viisas neuvo. Nyt ei ole aika lähteä ikäihmisten luokse kyläilemään, mutta se ei estä meitä pitämästä heistä huolta. Soita, laita viestiä tai ilahduta postikortilla. Näytä, että välität ja tarjoa apua. Kaikista tärkeintä on pitää huolta omasta hyvinvoinnista, niin fyysisestä kuin henkisestäkin. Ja jos itse sairastut, niin pidä oma mielesi positiivisena ja keskity paranemiseen. Meidän ajatuksillamme on valtavan suuri voima ja vaikutus. Älä anna pelon hiipiä mieleesi, vaan pidä yllä uskoa, toivoa ja rakkautta!

Rakkaudella Tanja


Maanantai, Helmikuu 3, 2020, 16:09 | Ei kommentteja »

Hengitä ja hellitä!

Yksi tärkeimpiä oivalluksia joogamatolla on päästä irti suorittamisen kehästä. Arkemme ja elämämme täyttyy odotuksista ja vaatimuksista. Pitäisi olla sitä ja tätä, tehdä asiat niin ja näin. Olla niin kuin muutkin, sopeutua laumaan. Vai voisiko sittenkin tehdä asioita toisin, ajatella boxin ulkopuolelta? Kenen elämää elän, kenen toiveita ja kriteereitä olen täyttämässä?

"Tee asanaharjoituksia omaa kehoa kuunnellen. Pidä tauko halutessasi ja muista kunnioittaa oman kehon rajoja, ole armollinen ja hyväksy...." neuvoja, joita muistan aina antaa tunnin aikana asiakkailleni. Joogaa ei ole tarkoitus suorittaa, vaan elää aina sen hetkisessä hetkessä, liikkeessä ja hengityksessä. Välillä vähemmän on enemmän. Keho kaipaa aktiivisia, avaavia ja vahvistavia liikkeitä, mutta myös lempeitä, pitkäkestoisia ja rauhoittavia venytyksiä. Joskus riittää pelkkä hengitys ja tietoisuuden kokeminen. Siinä on jo kaikki olennainen - läsnäolo, ilman suorittamista.


Torstai, Marraskuu 21, 2019, 14:02 | Ei kommentteja »

Muistan yhä lapsuudestani mummoni halaukset, kun saavuttiin maalle kesänviettoon toiselta puolelta Suomea. Paksut ja vahvat käsivarret ja hersyvä nauru. Syli, johon upota. Muistan myös pienen pienet sormet oman sormeni ympärillä, kun pitelin vastasyntynyttä tytärtäni sylissä. Kosketus on, ravinnon lisäksi, varsinkin vastasyntyneillä ihmis- ja eläinlapsilla eliento selvitä elämäntaipaleelle. Me tarvitsemme toisia, me tarvitsemme kosketusta ja läsnäoloa.

Koneet eivät korvaa läsnäoloa
On huolestuttavaa ajatella, kuinka nykyajan tekniikalla halutaan korvata ihmisten välinen vuorovaikutus ja kanssakäyminen. Monet kurssit, koulutukset ja opetus toteutetaan virtuaalisessa toimintaympäristössä ja usein tavoitteena on  säästää rahaa. Uusien asioiden oppiminen onnistuu näinkin, mutta  kokematta jää ryhmäenergia ja face-to-face vuorovaikus. Toki laitteet, robotit ja tekniikka helpottavat ja nopeuttavat arkea, mutta ne eivät koskaan tule korvaaman toisen ihmisen läsnäoloa. Kosketusta, silmiin katsomista, aitoa välittämistä ja auttamista. Meidän on helppoa kommunikoida whats upissa ja some maailmassa, mutta osaammeko sanoa oikeita asioita lähimmäisellemme, vaikka surun keskellä. Uskallammeko koskettaa, halata ja olla aidosti läsnä?

Parijoogassa opit asanoiden lisäksi antamaan ja vastaanottamaan kosketusta
Ohjaamillani joogatunneilla toivon, että asiakkaat saavat kosketuksen omaan sisimpäänsä ja pystyvät rentoutumaan ja olemaan läsnä hetkessä. Parijoogassa tähän lisätään vielä kosketuksen voima. Tehdä yhdessä, olla lähellä, katsoa silmiin, koskettaa toista kunnioittaen ja rakastaen. Jooga lisää kehon tuntemusta ja hyväksymistä, parijoogassa myös toisen keho on mukana asanoissa ja harjoitukset tuovat lisämausteen kokea toisen keho, tuntea lämpö ja aistia energia. Kosketuksen voimaa parhaimmillaan!

Eikä parijooga ole pelkästään pariskuntien juttu. Voit parijoogata lapsesi, isovanhempasi, naapurisi tai parhaan ystäväsi kanssa. Me kaikki tarvitsemme kosketusta. Kosketus lisää kehomme mielihyvähormoonia, oksitosiinia. Lempeän kosketuksen antamista toiselle pyytettömästi voi olla monelle meistä hankalaa. Onneksi sitäkin taitoa voi oppia, vaikka parijoogakurssilla!


Torstai, Marraskuu 21, 2019, 13:58 | Ei kommentteja »

Eräänä tavallisena maanatai-iltana laitoin tyttärelleni ja itselleni illallista. Kasvispastaa, salaattia fetasuustolla ja pinjansiemenillä höystettynä. Päälle ripaus parmesaania ja herkullinen annos lautasellani oli valmis. Katsoin hetken ajatuksellani ruoka-annostani, ennen ruokailuni aloittamista. ”KUR” tyttäreni sanoi. ”Kyllä mä äiti tiedän mitä ajattelet!” Kymmenen vuotias neitini kommentoi hymy huulillaan.

KUR? Mitä ihmettä? Itselleni ei aunnut, mitä olinkaan ajatellut hetki sitten….. ”KUR eli kiitos universumi ruuasta!” Ai niin, niinhän se onkin. Lyhenteet sarjassamme OMG, LOL, HPD, CU, THX ja muut kahdella tai kolmella kirjaimella kirjoitettavat nykyajan lauselyhenteet. Näitähän löytyy jo suomen kielestäkin. KUR oli itselleni ihan uusi juttu!

Mutta asiaan, kiitollisuuteen. Kiitollisiin ajatuksiin, kiitollisiin sanoihin ja enen kaikkea kiitollisuuden tuntemiseen. Onko mikään elämässä itsestään selvää? Se, että saa päivittäin riittävästi ruokaa, saa elää siistissä ja toimivassa kodissa, turvallisessa maassa ja puhtaassa elinympäristössä. Olla kiitollinen siitä, että keho on terve, toimiva ja elinvoimainen, on ystäviä, on lemmikkikoira, on rakkaita ympärillä, ihmisiä jotka auttavat ja välittävät. On työtä ja tekemistä, joka inspiroi ja josta pitää.

 

Kiitollisuus lisää onnellisuutta. Jokainen päivä on lahja ja elämä muuttuu koko ajan. Eilistä ei kannata haikailla, eikä huomista turhaan murehtia. Vain tämä hetki on merkityksellinen. Mistä sinä olet kiitollinen juuri nyt?


Maanantai, Marraskuu 4, 2019, 09:37 | Ei kommentteja »

Superaivot tarvitsevat lepoa

Keho tarvitsee lepoa ja unta palautumiseen. Fyysinen työ ja tekeminen kuormittavat meitä fysiologisesti. Venyttelyt, liikunta ja jooga auttavat kehonhuollossa. Yhä useampi työ kuormittaa kehon lisäksi myös mieltä, puhumattakaan opiskelusta tai muusta ”aivotyöstä”, missä asioita ja ratkaisuja tehdään mielen tasolla. Aivot kuormittuvat ja tarvitsevat palautumista tieto- ja infotulvasta. Aivojen pitää saada levätä, jotta ne kestävät nykyelämän paineita.
Fyysinen lepo on helppo toteuttaa rentouttavassa asennossa ja antaa unen palauttaa. Aina uni ei väsymyksestä huolimatta tule ja mieli on täynnä hoidettavia asioita, tunnetiloja ja henkistä kuormitusta.

"Monkey mind" valvottaa öisin

Joogassa puhutaankin apinamielestä, ”monkey mind”. Mielen liikkeitä voi verrata vilkkaaseen apinaan, joka hyppelee puussa oksalta oksalle. Niin myös mieli hyppelee asiasta toiseen, eikä mieltä saa rauhoitettua lepotilaan. Mieli tarvitsee tehtävän rauhoittumiseen ja niin myös apina tarvitsee banaanin. Apina rauhoittuu oksalle pureskelemaan banaania. Meditaatioharjoitus on banaania mielelle. Tehtävä, johon mieli keskittyy. Tehtävä voi olla yksinkertaisimmillaan oman hengityksen tarkkailua, mutta meditiaatio tekniikoita on lukuisia mm. hengitysrytmin laskeminen, tulen liekkiin tai muuhun kohteeseen keskittyminen, visualisointi tai muu aistiharjoitus. Meditaatiossa mieltä kuormittavat ajatukset ja tunnetilat jäävät taka-alalle ja mieli rauhoittuu tehtävään.

Meditaatio lisää hyvinvointia

Meditaatiolla on useita tieteellisestikkin todistettuja terveysvaikutuksia. Muutamia mainitakseni:

  • parantaa ajattelukykyä
  • lisää sisäistä rauhaa
  • auttaa läsnäolemisessa
  • vähentävän unettomuutta
  • parantaa muistia
  • lisää kehontuntemusta
  • laskee verenpainetta
  • tuo tyytyväisyyden tunnetta elämään

Meditaatiota voi harjoitella itsenäisestikkin, mutta ryhmässä tehtävä harjoitus tuo aina mukanaan ryhmäenergiaa. Ohjattu meditaatio on usein aloittelijalle helpompi lähestymistapa meditaatioon. Ohjaamillani joogatunneilla meditaatiolla ja rentoutumisella on tärkeä osa tunnin rakennetta. Fyysiset jooga-asanat saavat kehon väsymään ja loppurentoutumisen aikana mielen on helpompaa keskittyä meditaatioharjoitukseen.


"Minun kotini on maailma, kattoni on taivaankansi ja lattiani äitimaa. Et voinutkaan rakentaa muureja ympärilleni. Minun siipeni kantavat, sydämeni laulaa vapauden laulua ja minun täytyy jatkaa matkaa....
Hyväsi rakkaani, hyvästi!"


Tanja -Reissunaisen siivillä