Blogi

Maanantai, Marraskuu 4, 2019, 09:37

Superaivot tarvitsevat lepoa

Keho tarvitsee lepoa ja unta palautumiseen. Fyysinen työ ja tekeminen kuormittavat meitä fysiologisesti. Venyttelyt, liikunta ja jooga auttavat kehonhuollossa. Yhä useampi työ kuormittaa kehon lisäksi myös mieltä, puhumattakaan opiskelusta tai muusta ”aivotyöstä”, missä asioita ja ratkaisuja tehdään mielen tasolla. Aivot kuormittuvat ja tarvitsevat palautumista tieto- ja infotulvasta. Aivojen pitää saada levätä, jotta ne kestävät nykyelämän paineita.
Fyysinen lepo on helppo toteuttaa rentouttavassa asennossa ja antaa unen palauttaa. Aina uni ei väsymyksestä huolimatta tule ja mieli on täynnä hoidettavia asioita, tunnetiloja ja henkistä kuormitusta.

"Monkey mind" valvottaa öisin

Joogassa puhutaankin apinamielestä, ”monkey mind”. Mielen liikkeitä voi verrata vilkkaaseen apinaan, joka hyppelee puussa oksalta oksalle. Niin myös mieli hyppelee asiasta toiseen, eikä mieltä saa rauhoitettua lepotilaan. Mieli tarvitsee tehtävän rauhoittumiseen ja niin myös apina tarvitsee banaanin. Apina rauhoittuu oksalle pureskelemaan banaania. Meditaatioharjoitus on banaania mielelle. Tehtävä, johon mieli keskittyy. Tehtävä voi olla yksinkertaisimmillaan oman hengityksen tarkkailua, mutta meditiaatio tekniikoita on lukuisia mm. hengitysrytmin laskeminen, tulen liekkiin tai muuhun kohteeseen keskittyminen, visualisointi tai muu aistiharjoitus. Meditaatiossa mieltä kuormittavat ajatukset ja tunnetilat jäävät taka-alalle ja mieli rauhoittuu tehtävään.

Meditaatio lisää hyvinvointia

Meditaatiolla on useita tieteellisestikkin todistettuja terveysvaikutuksia. Muutamia mainitakseni:

  • parantaa ajattelukykyä
  • lisää sisäistä rauhaa
  • auttaa läsnäolemisessa
  • vähentävän unettomuutta
  • parantaa muistia
  • lisää kehontuntemusta
  • laskee verenpainetta
  • tuo tyytyväisyyden tunnetta elämään

Meditaatiota voi harjoitella itsenäisestikkin, mutta ryhmässä tehtävä harjoitus tuo aina mukanaan ryhmäenergiaa. Ohjattu meditaatio on usein aloittelijalle helpompi lähestymistapa meditaatioon. Ohjaamillani joogatunneilla meditaatiolla ja rentoutumisella on tärkeä osa tunnin rakennetta. Fyysiset jooga-asanat saavat kehon väsymään ja loppurentoutumisen aikana mielen on helpompaa keskittyä meditaatioharjoitukseen.


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
"Minun kotini on maailma, kattoni on taivaankansi ja lattiani äitimaa. Et voinutkaan rakentaa muureja ympärilleni. Minun siipeni kantavat, sydämeni laulaa vapauden laulua ja minun täytyy jatkaa matkaa....
Hyväsi rakkaani, hyvästi!"


Tanja -Reissunaisen siivillä